LIV 3.0 MED MAX TEGMARK

LIV 3.0 MED MAX TEGMARK

Igår kväll besökte jag Max Tegmarks föreläsning “Liv 3.0” på Stockholm City Conference Center. Max är aktuell efter att han uttalat sig bl.a. om “mördarrobotar” i SvT Agenda (c:a 20 minuter in), och i somras var han sommarpratare i P1. Det stora och viktiga ämnet han brinner för och talar om om är hur utvecklingen inom artificiell intelligens (AI) skall hanteras av oss människor.

Den utveckling vi har sett de senaste åren är bara början på en utveckling som väldigt få människor har möjlighet att greppa. Max Tegmark är en av flera intressanta personer som försöker sia om framtiden när det gäller AI, och som försöker få oss att redan nu börja fundera på att hantera den kraftfulla tekniken innan den utvecklas bortom vår kontroll. Vi börjar redan nu se teknik som självkörande bilar, ansiktsigenkänning, schackdatorer med övermänsklig förmåga och andra uppenbart “nyttiga” användningsområden, men det kommer inte att dröja länge innan vi kommer att ställas inför det faktum att någon har utvecklat små drönare som bär på en sprängladdning och med en kamera som känner igen ansikten och på så sätt väljer ut mål som skall elimineras. Titta på egen risk, det är riktigt otäckt att se.

Max har tillsammans med flera andra startat Future of Life Institute som fokuserar på att hantera denna typ av risker. Bland annat har institutet tagit fram 23 principer som man som enskid person har möjlighet att förbinda sig att följa. Qrendos grundare har nu skrivit på dessa principer, som innebär att man tar sig an den nya teknologin på ett ansvarsfullt sätt.

Tegmarks föreläsning inleddes med ett kosmiskt perspektiv, inte särskilt överraskande med tanke på att han är fysiker och kosmolog i botten. Hans bok Our Mathematical Universe är mycket spännande, kan jag rekommendera! Sedan gick han in på AI:s utveckling, och knöt sedan ihop med hur AI kan användas för att sprida liv i universum med utgångspunkt från Jorden. Jag undrar om det bara var jag som kopplade detta till det han berättade om i introduktionen, att det finns teorier som säger att det finns risk för att universum börja “frysa till” utifrån ett “frö” och att det utifrån detta frö sprider sig med ljusets hastighet så att hela universums rumtid fryser till. Liv i universum eller ett helt tillfryst universum, vilket låter bäst?